Google skasuje konto nieaktywnego lub zmarłego użytkownika

Google skasuje konto nieaktywnego lub zmarłego użytkownika
16 Apr 2013

Google poinformowało, że dla użytkowników usług, takich jak YouTube, Gmail, czy Blogger, pojawiła się możliwość usunięcia konta po śmierci użytkownika. Nowa funkcja, nazwana Inactive Account Manager (Menedżer Nieaktywnego Konta) została ogłoszona na blogu googlepublicpolicy.

 

261141_adaptiveresize_740x317

Funkcja usuwania konta działa w ten sposób, że użytkownik może nakazać Google’owi usunąć swoje konta i związane z nimi dane, po określonym okresie nieaktywności (3/6/9/12 miesiącach). Google wyśle także maila z ostrzeżeniem, że nadchodzi czas usunięcia konta.
Menedżer Nieaktywnego Konta może także powiadomić wybranych przyjaciół, znajomych i rodzinę, o zbliżaniu się terminu upłynięcia okresu nieaktywności. Można nawet ustalić, żeby ci odbiorcy otrzymali dane z konta po upłynięciu terminu nieaktywności. Inactive Account Manager obsługuje usługi i serwisy takie jak: Google+, Blogger, Google Drive, Gmail, Picasa, Google Voice i YouTube.